Kezdőlap
   Eredmények
   Képek
   Cikkek
   Névjegy
   Autogramm
   english

Budapesti

disz

Figure Skating Corner

disz

goldenskate

Tisztelt Látogató!

“Kint voltunk a Szovjetúnióban "tapasztalatcserén", mikor még a szovjet műkorcsolyázás gyerekcipőben járt. Mikor másodszor mentünk észrevettem, hogy egy orosz edző ugrásjegyzékében 82-ik ugrásként Czakó ugrás van bejegyezve. Aztán az Olimpián kiderült, hogy nyugaton is kitalálták ezt az ugrást és Robertssonnak, más vidékeken wolleynek hívják (és más fajta nekifutással ugorják).”
(Czakó György)

Czakó GyörgyCzakó György háromszoros felnőtt magyar bajnok műkorcsolyázó volt az 1950-es években. Gyermekorvos ajánlására 6 évesen kezdett el korcsolyázni. Pályafutása során többször vett részt felnőtt európa- és világbajnokságokon, szerepelt az 1952-es Olimpián és azon túl, hogy több nemzetközi verseny győztese, ezüstérmet nyert a varsói főiskolai világbajnokságon. Híres arról, hogy elneveztek róla egy ugrást, a Czakó ugrást.

Amatőr pályafutását Jégrevű követte, melyhez 1958-ban csatlakozott. A Magyar Jégrevű szólistájaként számos műsorban és egy filmben (Napfény a jégen) is szerepelt. A Jégrevű megszűnése után gépészmérnökként dolgozott egy tervező irodában. Munka utáni szabadidejét edzősködéssel töltötte. 1972 óta a mai napig műkorcsolya edzőként tevékenykedik, jelenleg a Budapesti Korcsolyázó Egylet elnöke. Tanítványa volt saját lánya is, Czakó Krisztina, aki az 1990-es években hétszeres magyar bajnok és európabajnoki ezüstérmes lett.

© H.C.K. 2009